ВАШАТА ПОРЪЧКА

Нямате артикули в количката.

Изберете страница
февруари 18, 2022
by Весела Гологанова

„НЕ ЗНАМ КАК СЕ ЧУВСТВАМ“

Колко пъти на ден спираме, за да помислим как се чувстваме? Идентифицирането на корена на проблема е един от ключовете за ефективно справяне с него. В противен случай той може…...
"

Към Текста

Въпрос на емоционално познание

Има моменти, когато наистина можем да се изгубим в нашия емоционален свят. Защо се случва това и какво може да направим? Проблемите с идентифицирането на емоциите са често срещани. А основната причина да не можем да ги определим точно, е че никой не ни е учил как да го правим. Ниският приоритет, който често се дава на психичното здраве, е фактор, който допринася за това хората да пренебрегват опознаването на своите чувства.

Не знам как се чувствам“ е фраза, която често чувам по време на психотерапевтични сесии.

Да не знаеш как се чувстваш може да бъде истински проблем, защото емоциите изпълняват различни функции. Следователно, проблемите с разпознаването им ни пречат да се занимаваме с тях и да се учим от тях.

Защо не знаем как се чувстваме?

Често, когато ни питат „Как си?“, ние автоматично отговаряме с „добре“. Въпреки това, наистина ли става дума за благополучие или е отговор, който даваме автоматично? Това може да ни доведе до друг важен въпрос: Колко пъти на ден спираме, за да помислим как се чувстваме? Идентифицирането на корена на проблема е един от ключовете за ефективно справяне с него. В противен случай той може да стане по-тежък или хроничен.

В нашия свят липсва емоционално образование.

За разлика от математиката, езиците или историята, емоционалното образование не е част от учебната програма. Още от малки сме се научили да правим разлика между емоциите чрез преживявания от общуването с другите. С други думи, това, което научаваме, научаваме по подразбиране. Нашата писмена или говорна комуникация е наситена повече с причини и последствия от емоционалното ни състояние, отколкото с описване  на това емоционално състояние.

Вече знаем, че езикът е много важен за споделяне, предаване, разграничаване или идентифициране. По този начин и до голяма степен за нашето емоционално обучение е необходимо да се обогатим емоционално, както за разговорите, които водим с другите, така и за нашия вътрешен диалог.

Как да насърчаваме емоционалната интелигентност?

Това е проблем, който може да ни засегне по много начини, но е възможно да работим по него. Както споменах по-рано, ученето е фактор, който определя способността на човек да разпознава своите емоции. Поради тази причина, е възможно да се развие по-голяма емоционална интелигентност чрез прилагане на тези определени стратегии:

1. Приемете емоциите си.

Една от основните причини някои хора да казват: „Не знам как се чувствам“ е, защото не приемат емоциите си. Има хора, които са склонни да потискат това, което чувстват, защото не се чувстват способни да се справят с чувствата си. Или може да се страхуват да не „избухнат“, ако открито изразяват емоциите си.

И така, първата стъпка е да приемем емоциите, както приятни, така и неприятни. Имайте предвид, че вашите емоции служат, за да научите повече за себе си и за околната среда.

Добра идея е да практикувате да сте по-внимателни и наблюдателни. Приемете вашите емоции и мисли, без да ги съдите.

2. Обърнете внимание на телесните си усещания.

Емоциите имат много важен физиологичен компонент. Пример биха били „пеперудите“, които се усещат в стомаха, когато има романтично привличане. Тези видове телесни реакции са важни индикатори, които ще ви помогнат да определите как се чувствате.

Хората могат да действат несъобразено с емоционалното си състояние, за да се „впишат“ в социалния контекст. Например –трябва да останем на светско събитие с усмивка на лице, от уважение към почитания човек, когато в действителност се чувстваме много тъжни. По същия начин можем да се държим така, докато сме в ситуация, която е извън нас.

Тази липса на съгласуваност между емоциите и действията може да ни накара да се разграничим от тях. След това в крайна сметка ги игнорираме, защото това ни кара да се чувстваме по-комфортно, удовлетворявайки социалния натиск.

3. Помислете за психологическа подкрепа.

Помислете за възможността да бъдете подпомогнати от професионалист, за да разрешите конфликтите си. Особено ако изпитвате други симптоми, като умора, безпомощност , безнадеждност или други възможни признаци на депресия.

Както видяхме, фразата „не знам как се чувствам“ може да съдържа цял набор от конфликти, които засягат вашето емоционално здраве.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете

ОЩЕ ОТ БЛОГА

Каталог

Вижте най-купуваните хипнози

Гаранция за удовлетвореност!

Ние сме сигурни в качеството на хипнозите и ще Ви възстановим цялата сума, ако не сте доволни! Имате 14 дни да се убедите в ползата от хипнозите. Поръчайте желаната терапия спокойно и без риск!

Tерапевтични аудио хипнози от Весела Гологанова, сертифициран хипно и психотерапевт. Композитор, тонрежисьор и продуцент на записите е Ефтим Чакъров.

КОНТАКТИ

+ 359 (0) 89 862 4335

ул. „Иван Вазов“ № 33, ет.3,  Пловдив

ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Условия на ползване

Политика на поверителност

Използване на "бисквитки"

Всички изображения, аудио файлове, текстове, документи, бази данни, компютърни програми и друга информация, публикувани на Hipnoza.bg, са собственост на Весела Гологанова и Ефтим Чакъров и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всяко копиране, възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ на част или цялото съдържание на уебсайта е забранено и се преследва по предвидения от закона ред,