ВАШАТА ПОРЪЧКА

Нямате артикули в количката.

Изберете страница
март 28, 2022
by Весела Гологанова

КАК НИ ВЛИЯЕ ЧАСОВАТА СМЯНА НА ВРЕМЕТО?

През първите няколко дни след смяната на времето мнозина страдат от различни симптоми като раздразнителност, смяна на настроенията, умора през деня, намален сън и намалена имунна функция....
"

Към Текста

Нови изследвания показват, че връщането на часовниците два пъти годишно има отрицателни ефекти, особено върху нашето здраве. В края на месец март е време да преместим часовника с един час напред. Тази малка промяна може да повлияе на нашите тъй наречени „ циркадните ритми“ , причинявайки ни умора, безсъние и тъга. Прекарването на време на открито, кратка дрямка и спазването на здравословен график за сън могат да ни помогнат да се адаптираме. Всички промени във времето променят нашия естествен 24-часов цикъл, като променят излагането ни на слънчева светлина. Вътрешният часовник излиза от синхрон с новото време на деня и нощта. Това може да причини умора, тъга и проблеми със съня, тъй като циркадните ни ритми не са в съответствие с естествените цикли на светлина и тъмнина. Как ще се приспособим към новото време зависи от нашето собствено здраве, модели на сън и начин на живот.

Периодът без лятно часово време (от ноември до март) се нарича стандартно време. Идеята зад лятното часово време е да се запази дневната светлина, тъй като през пролетните и летните дни се стъмнява по-късно, отколкото през късните есенни и зимни дни. Промените във времето обаче могат да повлияят на нашите биоритми, на нашия вътрешен часовник, който контролира цикъла сън-събуждане, апетита и дори настроението. Настройването на часовника с един час може да не изглежда като драстично, но съществуват някои доказани от науката проблеми, които могат да възникнат при преминаване от стандартно към лятно часово време.
През първите няколко дни след смяната на времето мнозина страдат от различни симптоми като раздразнителност, смяна на настроенията, умора през деня, намален сън и намалена имунна функция. Още по-тревожно е, че инфарктите, инсултите и злополуките на работното място са по-чести през първите няколко седмици след промяната на лятното часово време. Има дори малък процент увеличение на тежките автомобилни произшествия в седмицата на преминаване към лятно часово време.

Защо толкова трудности?

Ако промените във времето ни засягат толкова много, то това е заради вътрешния ни „биологичен часовник“. Този часовник контролира основните ни физиологични функции, като например когато сме гладни и когато сме уморени. Този ритъм е известен като циркаден ритъм и продължава около 24 часа. Нашето тяло не може да направи всичко наведнъж, поради което всяка негова функция има определено време, когато работи най-добре.

Как най-добре да се подготвим за промяната?

Въпреки че всяко нарушение на циркадния ни ритъм може да бъде пагубно за нашето благосъстояние, все пак има начини да помогнем на телата си да се адаптират по-добре към новото време:

  • Поддържайте редовен модел на сън преди и след смяната на времето. Особено важно е времето, в което се събуждате сутрин, да е редовно.
  • Постепенно свиквайте тялото си с новото време, като бавно променяте графика си за сън за около седмица като променяте времето си за лягане с 10-15 минути по-рано
  • Насладете се на слънчевата светлина сутрин. Сутрешната светлина помага на тялото ви да се адаптира по-бързо и да синхронизира биологичния ви часовник . Сутрешната светлина също така повишава настроението и бдителността ви през деня и ви помага да спите по-добре през нощта.
  • Поддържайте редовен ритъм на хранене. Други сигнали за околната среда, като храната, също могат да помогнат за синхронизирането на вашия биологичен часовник. Спазвайте времето за хранене и избягвайте късните хранения.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете

ОЩЕ ОТ БЛОГА

Каталог

Вижте най-купуваните хипнози

Гаранция за удовлетвореност!

Ние сме сигурни в качеството на хипнозите и ще Ви възстановим цялата сума, ако не сте доволни! Имате 14 дни да се убедите в ползата от хипнозите. Поръчайте желаната терапия спокойно и без риск!

Tерапевтични аудио хипнози от Весела Гологанова, сертифициран хипно и психотерапевт. Композитор, тонрежисьор и продуцент на записите е Ефтим Чакъров.

КОНТАКТИ

+ 359 (0) 89 862 4335

ул. „Иван Вазов“ № 33, ет.3,  Пловдив

ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Условия на ползване

Политика на поверителност

Използване на "бисквитки"

Всички изображения, аудио файлове, текстове, документи, бази данни, компютърни програми и друга информация, публикувани на Hipnoza.bg, са собственост на Весела Гологанова и Ефтим Чакъров и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всяко копиране, възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ на част или цялото съдържание на уебсайта е забранено и се преследва по предвидения от закона ред,