ВАШАТА ПОРЪЧКА

Нямате артикули в количката.

Изберете страница
юни 4, 2022
by Весела Гологанова

КАК ДА ПОВИШИМ САМОЧУВСТВИЕТО СИ?

Би било чудесно да поддържаме добро ниво на самочувствие. Обаче ... правим ли го? Наистина ли успяваме да повишим самочувствието си? Истината е, че това не винаги е така. Излизаме…...
"

Към Текста

Ние сме част от общество, което се нуждае от подкреплението на другите, за да се утвърди отново и често казваме „ ДА “ с тих глас, когато трябва да изкрещим категорично „ НЕ “.
Би било чудесно да поддържаме добро ниво на самочувствие. Обаче … правим ли го? Наистина ли успяваме да повишим самочувствието си? Истината е, че това не винаги е така. Излизаме от къщи след като сме повторили няколко пъти пред огледалото рефрена „Обичам себе си, мога да правя каквото си искам и нищо и никой няма да ми пречи“.
Въпреки това много бързо се оказваме на едно място в порочните кръгове на негативни мисли. Изправяме се лице в лице с несигурност, страх от мнението на другите и насочваме действията си към това непрестанно търсене на признание, което ни затруднява да осигурим добро ниво на самочувствието си. Не е лесно, първо, защото много често имаме ограничена представа за това какво всъщност е самочувствието: „да обичаш себе си“ всъщност не е достатъчно. Също толкова важно е да се усъвършенстваме и да работим върху измерения, толкова основни, колкото възприятието, което имаме за себе си, както и взаимодействията, които установяваме с хората около нас.
Както виждаме, в тази сложна система, която съответства на нашата социална и емоционална идентичност, има някои специфични неща, които е необходимо да се засилят или дори да се преработят. Затова ви предлагам да помислите върху тези 6 стратегии.

 1. Научете се да бъдете самодостатъчни
  Фактът, че не знаем как да се „храним“, не се грижим за себе си или не сме самодостатъчни ни кара да търсим в другите това, което не предлагаме на себе си.
  Трябва да бъдем емоционално самодостатъчни хора, същества, които се виждат като ценни за себе си и достойни за всяка мечта или цел.
 2. Създайте своя собствена емоционална имунна система
  Ниската самооценка ни прави по-уязвими към много психологически атаки, които могат да ни повлияят в ежедневието, било то малки или големи. Ние сме по-малко устойчиви на разочарование, на неуспех. Те ни нараняват повече и трудно се справяме с безпокойството, стреса …
  Необходимо е да се създаде истинска „емоционална имунна система“. Точно както тялото ни има серия от органи, клетки и различни механизми за справяне с вируси, бактерии и инфекции, така и ние трябва да се борим на психологическо ниво.
  Нуждаем се от правилните хранителни вещества, които да ни направят по-силни и да служат като бариера за защита : самочувствие, увереност. концепция за себе си, позитивност, устойчивост , чувство за хумор, способността да се поставят нещата в перспектива, да се знае как да се каже „не“ …
 3. Самочувствието не се подхранва само с надежда, то се нуждае от убеждения
  Има хора, които в опит да повишат самочувствието си, повтарят фрази като „всичко ще се оправи, ще успея да направя това, онова и каквото искам“.
  Човек с ниско самочувствие се нуждае от убеждения, конкретни, реалистични и осезаеми факти. Следователно е необходимо да фокусираме погледа си върху своите умения, успехите и способностите си, като същевременно сме реалисти.
 4. Приемете себе си, вие сте най-прекрасния подарък в този живот
  Още от детството си ние сме се пристрастили към външното признание и, когато не го открием, разбира се, обвиняваме често себе си: ние сме несръчни, грозни, дебели, срамежливи или, още по-лошо, неуспяващи.
  Малко по малко се отдалечаваме от себе си, сякаш живеем под неудобна кожа, в чуждо тяло, което мразим . Ако наистина искаме да подобрим и повишим самочувствието си, трябва да се приемем напълно, тяло и душа, трябва да направим скок и да разберем, че в действителност ние сме най-красивото нещо в този свят. Нищо не е по-важно от това тяло, което ни позволява да се движим напред, да усещаме, да преживяваме, нищо не е по-достойно от този дух, тази кожа и това сърце, което заслужава да бъде обичано и да се чувстваме невероятно силни и красиви .
 5. Изследвайте, търсете
  Ниското самочувствие ни заключва в студената стая на страха. То ни нашепва, че е по-добре да не опитваме нищо, да не рискуваме и да не изследваме други места, защото вероятно отново ще сгрешим и ще бъдем възприемани като глупаци в очите на другите.
  Ако наистина искаме да забележим реални промени за един месец, трябва да изследваме, да търсим … Не трябва да сме напълно сигурни в едно нещо, за да „опитваме“ нови неща, трябва да рискуваме и да импровизираме по-често, оставяйки се да се увлечем от принципа на интуицията и чувството на удоволствие, вместо да следваме сянката на страх и загриженост.
 6. Награждавайте се всеки ден, вие го заслужавате
  Възможно е във вашето ежедневие да посвещавате всичките си усилия, всичките си мисли и цялата си енергия да възнаграждавате другите, да им помагате, да улеснявате живота им, да отговаряте на техните очаквания . Този дългосрочен подход към живота може да доведе само до едно: страдание. За да подобрите самочувствието си научете се как да се награждавате всеки ден по различни начини: разходка, нова книга, час тишина, приятна компания …. Просто направете нещо за себе си . Поглезете се с добри хора в живота си и оставете тези, които ви нараняват или възпрепятстват.

Заздравяването на самочувствието отнема време. Такова изкуство обаче изисква два основни компонента: сила на волята и постоянство. Малко по малко ще открием , че се обичаме малко повече, без страх или вина . За целта препоръчвам да изслушате аудиохипнозата „Изградете самоувереност и самочувствие“.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете

ОЩЕ ОТ БЛОГА

Каталог

Вижте най-купуваните хипнози

Гаранция за удовлетвореност!

Ние сме сигурни в качеството на хипнозите и ще Ви възстановим цялата сума, ако не сте доволни! Имате 14 дни да се убедите в ползата от хипнозите. Поръчайте желаната терапия спокойно и без риск!

Tерапевтични аудио хипнози от Весела Гологанова, сертифициран хипно и психотерапевт. Композитор, тонрежисьор и продуцент на записите е Ефтим Чакъров.

КОНТАКТИ

+ 359 (0) 89 862 4335

ул. „Иван Вазов“ № 33, ет.3,  Пловдив

ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Условия на ползване

Политика на поверителност

Използване на "бисквитки"

Всички изображения, аудио файлове, текстове, документи, бази данни, компютърни програми и друга информация, публикувани на Hipnoza.bg, са собственост на Весела Гологанова и Ефтим Чакъров и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всяко копиране, възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ на част или цялото съдържание на уебсайта е забранено и се преследва по предвидения от закона ред,